BPM-vrijstelling zakelijke bestelauto’s eindigt in 2025

Ben je een ondernemer die van plan is een bestelauto aan te schaffen die rijdt op benzine, diesel of gas? Vanaf 1 januari 2025 is het niet langer mogelijk om als ondernemer gebruik te maken van de bpm-vrijstelling. In plaats daarvan zal je bpm moeten betalen. Deze wijziging is aangekondigd tijdens Prinsjesdag 2022 en is definitief goedgekeurd in het Belastingplan 2023 door zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de grijskenteken-regeling?
De BPM-vrijstelling wordt afgeschaft. Daarom zullen ondernemers vanaf 2025 voor nieuwe bedrijfswagens BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) moeten betalen. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto.

Waarom wordt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s geschrapt per 2025?
Onderzoeken van onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer tonen aan dat de huidige regelingen voor ondernemers bij de aanschaf van bestelauto’s leiden tot aanzienlijke belastingverliezen. Bovendien hebben bedrijfswagens een grotere uitstoot van stikstofoxiden, fijnstof en CO2 in vergelijking met personenauto’s. Daarom heeft het kabinet voorgesteld om per 1 januari 2025 de Wet BPM, die sinds 1992 van kracht is, af te schaffen.

Wat betekent de afschaffing van de Wet BPM voor ondernemers?
Ondernemers moeten vanaf 1 januari 2025 belasting betalen bij de aanschaf van elke nieuwe bedrijfswagen. De hoogte van dit bedrag hangt af van de CO2-uitstoot. Voor een Transporter met een dieselmotor zal de geschatte BPM in 2025 ongeveer €11.000 bedragen. Het is dus zowel fiscaal als bedrijfstechnisch gunstig om tijdig een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen.

Wat zijn de actuele levertijden voor nieuwe bestelauto’s?
Door wereldwijde ontwikkelingen, zoals schaarste in grondstoffen en productiecapaciteit, zijn de levertijden van nieuwe auto’s en bedrijfswagens aanzienlijk vertraagd. Levertijden van ongeveer 1 jaar zijn inmiddels eerder regel dan uitzondering.

Elektrisch rijden
Naar verwachting zullen vanaf 2030 uitsluitend volledig elektrische bedrijfswagens op de markt verschijnen. En bij ons? Wij gaan ons assortiment ook gedeeltelijk vervangen door elektrische bedrijfswagens. Met een goed bereik van minimaal 400 km. De beschikbaarheid van deze wagens is nog zeer beperkt.

Hulp nodig?
Heb jij hulp nodig op het gebied van transportdienst, koeriersdienst of postbusservice? We helpen je er graag bij. Vul de calculator in of mail naar info@detransporters.nl.

Leave a comment