De Smart Tacho 2: Strenge controles. Heb jij kennisgemaakt?

De introductie van de vernieuwde Smart Tacho 2 is bekendgemaakt. Vanaf 21 augustus 2023 dienen nieuwe vrachtwagens uitgerust te zijn met dit systeem. Uiterlijk 21 augustus 2025 moeten ook bestaande, internationaal rijdende trucks voorzien zijn van deze nieuwe tachograaf. Maar wat is Smart Tacho 2 precies? En wat zijn de voordelen? Laten we dieper in deze ontwikkeling duiken.

Wat is Smart Tacho 2?
De Smart Tacho 2 verwijst naar de tweede generatie digitale tachograaf. Een apparaat dat wordt gebruikt in vrachtwagens en bussen om de rij- en rusttijden van chauffeurs bij te houden, evenals andere belangrijke gegevens met betrekking tot het voertuig en de bestuurder. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de snelheid of afgelegde afstand. Deze gegevens zijn cruciaal voor het handhaven van de verkeersveiligheid, het naleven van wet- en regelgeving en het voorkomen van vermoeidheid van chauffeurs.

Voordelen Smart Tacho 2
De eerste generatie is dus verleden tijd. De overstap naar de Smart Tacho 2 impliceert verbeteringen en bijgewerkte specificaties ten opzichte van de eerste generatie:

  • Automatische registratie van grensovergangen. Vanaf 2 februari 2022 tot de installatie van de Smart Tacho 2 moest dit handmatig gebeuren.
  • Een nieuwe functionaliteit om het laden en lossen van het voertuig vast te leggen.
  • Bij het activeren van de nieuwe functie voor laden en lossen wordt automatisch de voertuigpositie geregistreerd.
  • Bij het selecteren van het begin- en eindland wordt automatisch het land weergegeven waarin het voertuig zich bevindt.
  • Verbeterde beveiliging van het GNSS-signaal.
  • Toevoeging van een extra bewegingssignaal.
  • Uitbreiding van de DSRC-gegevens met de maximale rijtijd, die op afstand kan worden uitgelezen.

Implementatie en overgang
De overgang naar Smart Tacho 2 vereist planning en coördinatie. Transportbedrijven moeten ervoor zorgen dat hun voertuigen worden uitgerust met de nieuwe tachograaf en dat chauffeurs getraind zijn in het gebruik ervan. Het kan ook nodig zijn om interne processen en systemen aan te passen om optimaal te profiteren van de nieuwe mogelijkheden.

Actie ondernemen
Heb jij de oude tachograaf nog niet vervangen door de Smart Tacho 2? Wij raden je aan om dit zo snel mogelijk te doen. Zo ben jij verzekerd dat je vrachtwagens probleemloos internationaal kan blijven rijden.

Hulp nodig? 
Heb jij hulp nodig op het gebied van transportdienst, koeriersdienst of postbusservice? We helpen je er graag bij. Vul de calculator in of mail naar info@detransporters.nl.

Leave a comment